Česká republika se stala smutným rekordmanem v růstu příjmové nerovnosti. Takzvaný Giniho koeficient, který měří rozdíly mezi bohatými a chudými, vzrostl od počátku 90. let minulého století do současnosti o 32,1%. V Evropě už horší vývoj zažilo už jen Rumunsko a Slovensko.

Vůči chystané novele exekučního řádu má výhrady organizace Člověk v tísni, ale dokonce i samotná Exekutorská komora. Změny by mohly celý proces prodražit, prodloužit a navíc hrozí, že se bude většina "případů" koncentrovat u několika málo velkých exekutorů, kteří jsou ve svých postupech zpravidla tvrdší.

Francouzský prezident, Emmanuel Macron promluvil na konferenci Mezinárodní organizace práce v Ženevě o problému koncentrace bohatství a zvyšující se příjmové nerovnosti. Jako jedno z možných řešení označil zavedení minimální mzdy na celoevropské úrovni.

Nepochybně znáte módní značky jako je Guess, Levi´s, Calvin Klein nebo Tommy Hilfiger. Ani jedna z nich není levná. Zato jejich dělníci ale jsou. Nová studie newyorské univerzity ukazuje, jak nízké mzdy vyplácí výrobci těchto luxusních značek v rozvojových zemích.

Vytvořte si webové stránky zdarma!