Vláda konečně představila konkrétní obrysy chystaných daňových změn, které mají za úkol podpořit spotřebu a rozhýbat českou ekonomiku. Podle všeho dojde ke zrušení superhrubé mzdy a výpočet daně se opět stane srozumitelným i pro běžného člověka. Průměrná sazba daně se sníží, z avizované progrese ale zbydou jen sliby.

Po Číně se epicentrem nákazy koronaviru stala Evropa. Regiony, dokonce i celé členské státy se ocitají v karanténě. Obchody i prodejny jsou zavřené, firmy zastavují výrobu, dříve přeplněné ulice zejí prázdnotou. Máme se bát krize? Možná. Dle mého názoru existují tři možné scénáře budoucího vývoje.

Média jsou plná zpráv o útocích ve školách, střelbách v nemocnicích a dokonce masových vraždách. Náš svět je na jedné straně nesmírně bohatý ale na druhé straně násilný a neutěšený. Podle vědců je jednou z příčin prohlubující se nerovnost mezi bohatými a chudými. Ta vede k pocitu strachu, ohrožení a relativní deprivace.

Vládní koalice se dohodla na růstu minimální mzdy pro rok 2020. Její konečná výše 14.600 korun je zlepšením, ale důvod k bouchání šampaňského to rozhodně není. Jedná se o hrubou výši, ze které zaměstnancům může nakonec zbýt jen okolo 12.000 korun čistého. To ve velkých městech zpravidla nestačí ani na nájem.

Vytvořte si webové stránky zdarma!